Χρησιμοποιούμε τα cookies για αυτό το site για να λειτουργήσει σωστά. Λόγω της νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να ζητήθει η συγκατάθεσή σας.
Κάνοντας χρήση του site μας, αποδέχεστε τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ωmega Digitech M202 Κριτική

Αναρτήθηκε από Vasilis Mpastas 27/02/2019 0 Σχόλια Κριτικές Προϊόντων,

Ωmega Digitech M202: HD Modulator με HDMI out

 

Μετά τον M201, η σειρά διαμορφωτών Ωmega Digitech εμπλουτίστηκε με το μοντέλο M202, το οποίο διαθέτει HDMI out και προγραμματίζεται πλήρως, τόσο μέσω των πλήκτρων πρόσοψης, όσο και μέσω software διαχείρισης.

 

Ο διαμορφωτής Μ202 είναι κατασκευασμένος στην Ευρώπη και έρχεται με ανάλυση έως και 1080p. Οι διαστάσεις του μεταλλικού σκάφους του διαμορφωτή, είναι μόλις 150x130x35mm και το βάρος του 0.9 Kg, ενώ μπορεί να στηριχθεί σε τοίχο με βίδες και ούπα, μέσω των κατάλληλων οπών που διαθέτει.
Το συγκεκριμένο modulator, διαθέτει και HDMI out, που σημαίνει ότι η βασική μας τηλεόραση μπορεί να συνδεθεί άμεσα και ταυτόχρονα με την υπόλοιπη διάταξη του διαμορφωτή. Στη πρόσοψη έχουμε 3 πλήκτρα προγραμματισμού και LED Display, στη κάτω πλευρά, έχουμε την είσοδο +5 V για το παρεχόμενο εξωτερικό τροφοδοτικό, θύρα USB για σύνδεση με τον υπολογιστή, θύρα HDMI IN για είσοδο σήματος εικόνας και ήχου, θύρα HDMI out για να μην «χάνουμε» τη βασική μας τηλεόρασης, ενώ στην επάνω πλευρά έχουμε μία είσοδο για κεραία με σκοπό τη μίξη των λαμβανόμενων καναλιών με το διαμορφωμένο μας σήμα και σαφώς την έξοδο RF. Ακόμη, το Μ202 λειτουργεί στις μπάντες 170-230 MHz και 470-862 MHz παρέχοντας στάθμη εξόδου > 85 dBµV, ενώ το σήμα video κωδικοποιείται σε Η264 και το σήμα audio σε AAC/MPEG2-L1, με το MER που επιτυγχάνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό, όπως άλλωστε διαπιστώσαμε και κατά τις δοκιμές.

 

Προγραμματισμός

 

Ο διαμορφωτής Ωmega Digitech M202 επιτρέπει πλήρη προγραμματισμό με 2 τρόπους μέσω των 3 πλήκτρων της πρόσοψης και των μενού της οθόνης, καθώς και μέσω του εξαιρετικού software διαχείρισης TMHDIface.
Να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός μέσω των πλήκτρων πρόσοψης, επιτρέπει τόσο γρήγορη ρύθμιση, όσο και προηγμένη, ενώ εάν επιθυμούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το software διαχείρισης με χρήση υπολογιστή.
Στο 95% των περιπτώσεων, αρκεί η γρήγορη ρύθμιση με τα πλήκτρα πρόσοψης, ενώ σε περίπτωση σύνδεσης κεραίας, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε το κανάλι εξόδου (Ch), το οποίο δεν θα πρέπει να συμπίπτει με κάποιο ενεργό κανάλι επίγειας ψηφιακής εκπομπής στη περιοχή σας. Να αναφέρουμε ότι στο προηγούμενο μοντέλο M201, τα πλήκτρα πρόσοψης επέτρεπαν μόνο ένα σύντομο προγραμματισμό, κυρίως για επιλογή καναλιού, ενώ πλέον στο μοντέλο M202, έχουμε τη δυνατότητα αναλυτικού προγραμματισμού, ακόμη και με τα πλήκτρα πρόσοψης.

 

Οθόνη μενού – Πλήκτρα

 

Ο προγραμματισμός με τα πλήκτρα πρόσοψης, επιτρέπει την είσοδο σε 2 ειδών μενού, το βασικό και το προηγμένο. Η είσοδος στο βασικό μενού επιτυγχάνεται πατώντας 2 φορές το πλήκτρο Enter και 2 φορές το πλήκτρο-τόξο αριστερά. Στο βασικό μενού περιλαμβάνονται οι επιλογές CHANNEL, ATTENUATION, COUNTRY (συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα), LCN, TS  ID, LANGUAGE, DEFAULT CONFIG και EXIT. Με τον βασικό προγραμματισμό, μπορούμε να ρυθμίσουμε το modulator ιδιαίτερα εύκολα και γρήγορα στο 95% των περιπτώσεων, καθώς αρκεί η επιλογή καναλιού εξόδου.

Με τα πλήκτρα-τόξα δεξιά-αριστερά, μπορείτε να αλλάξετε επιλογές, ενώ προκειμένου να μεταβάλλετε κάποια από τις παραμέτρους, πατήστε παρατεταμένα το πλήκτρο στα αριστερά της πρόσοψης (ENTER) και συγχρόνως αλλάξτε την με τα πλήκτρα δεξιά-αριστερά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αλλάξετε κανάλι εξόδου, να ρυθμίσετε τυχόν επιθυμητή εξασθένιση (0-15 dB), αλλά και να μεταβάλλετε το TS ID προκειμένου να χρησιμοποιήσετε περισσότερα modulators στην ίδια εγκατάσταση. Μετά το πέρας των ρυθμίσεων, επιλέξτε EXIT.

Η είσοδος στο προηγμένο μενού, πραγματοποιείται πατώντας 2 φορές το πλήκτρο Enter και 2 φορές το πλήκτρο-τόξο δεξιά, όπου βρίσκουμε τις επιλογές DVB SETINGS, A/V SETTINGS, TS SETTINGS και EXIT.  Στο συγκεκριμένο σετ ρυθμίσεων, μπορούμε – μεταξύ άλλων – να θέσουμε πιο εξειδικευμένες παραμέτρους, όπως πχ το FEC, το constellation (QAM 16, QAM 64, QPSK) το Audio bit rate, τη συμπίεση Audio, αλλά και παραμέτρους TS όπως το όνομα δικτύου, το όνομα υπηρεσίας, Program ID και άλλα.

 

Λογισμικό διαχείρισης TMHDIface

 

Από το site της One Trade, μπορείτε να κατεβάσετε το εν λόγω λογισμικό, το οποίο αποτελεί ειδική έκδοση, εγκαθίσταται εύκολα στον υπολογιστή σας και με την σύνδεση του modulator, ο τελευταίος αναγνωρίζεται άμεσα. Όποια ρύθμιση αλλάζετε στο λογισμικό, αποθηκεύεται σχεδόν αμέσως στο modulator, έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε κάθε φορά αποθήκευση.
Στο TMHDIface θα βρείτε πλήρη γκάμα ρυθμίσεων, τις οποίες μπορείτε να τροποποιήσετε από τον υπολογιστή σας και να εφαρμοστούν άμεσα στο Μ202.
Επίσης, να αναφέρουμε ότι όλες οι ρυθμίσεις βρίσκονται σε μία κάρτα, έτσι γίνονται άμεσα ορατές, διευκολύνοντας στο μέγιστο τη χρήση.
Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε περισσότερα modulators, θα πρέπει για καθένα να ορίσετε διαφορετικό Program Name & ID, TS ID και LCN, προκειμένου να κλειδώσει σωστά ο δέκτης ή οι δέκτες που θα χρησιμοποιηθούν.
Κατά τη διάρκεια χρήσης του προγράμματος, το μενού στη πρόσοψη δεν είναι διαθέσιμο, όπως άλλωστε είναι λογικό και στην οθόνη εμφανίζεται το μήνυμα <USB>.

 

Η γνώμη μας

 

Δοκιμάσαμε το M202, σε διάφορα κανάλια εξόδου, επιτυγχάνοντας εξαιρετικές μετρήσεις με υψηλό MER, γρήγορη ανταπόκριση στο zapping και συμβατότητα με συνδρομητικούς αποκωδικοποιητές. Το βασικό σετάρισμα του modulator γίνεται σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, καθώς αρκεί η επιλογή καναλιού εξόδου!

 


Πηγή: IPTVSAT.gr

Άρθρο: Περικλής Παντολέων


 

Αφήστε το σχόλιο σας