Χρησιμοποιούμε τα cookies για αυτό το site για να λειτουργήσει σωστά. Λόγω της νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να ζητήθει η συγκατάθεσή σας.
Κάνοντας χρήση του site μας, αποδέχεστε τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Techly IDATA HDMI WL50D - Ασύρματη Αναμετάδοση HDMI Κριτική

Αναρτήθηκε από Makis Labropoulos 25/06/2020 0 Σχόλια

TECHLY IDATA HDMI-WL50D: Ασύρματη επέκταση HDMI

 

Η Techly παρουσίασε πρόσφατα ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ασύρματο extender για σήμα από HDMI, το οποίο επιτυγχάνει εμβέλεια μέχρι 50 μέτρα με οπτική επαφή.

 

Το ασύρματο extender IDATA HDMI-WL50D της Techly, περιλαμβάνει 2 μονάδες πομπού και δέκτη, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάδοση και την επέκταση σήματος HDMI σε απόσταση μέχρι 50 μέτρα. Το σύστημα χρησιμοποιεί τη συχνότητα των 5 GHz, με την οποία επιτυγχάνεται καλύτερη προστασία από τις όποιες παρεμβολές, ενώ υποστηρίζεται σύνδεση point to point.

 

 

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι το σύστημα επιτρέπει την μετάδοση των εντολών τηλεχειρισμού (IR pass back ) μέσα από το ασύρματο δίαυλο σύνδεσης, σε εύρος συχνοτήτων 20-60KHz. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο πομπός, όσο και ο δέκτης διαθέτουν υποδοχή IR για σύνδεση των παρεχόμενων αισθητήρων για λήψη και εκπομπή υπέρυθρων σημάτων.

 

Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση για meetings, συνέδρια, οικιακή ψυχαγωγία και εκπαιδευτικά πολυμέσα, καθώς καταργεί τα καλώδια και τους περιορισμούς της απόστασης μεταξύ της πηγής HDMI και την οθόνης.

 

Όπως αναφέρει και ο κατασκευαστής, για τη μέγιστη ποιότητα της ασύρματης σύνδεσης στα 5 GHz, θα πρέπει να αποφεύγονται εμπόδια όπως τοίχοι ή γυαλί, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές απώλειες σήματος. Άρα, το σύστημα καλό είναι να λειτουργεί με πλήρη οπτική επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη.

 

Σχετικά με τη σύνδεση HDMI υποστηρίζεται HDMI1.3 με HDCP1.2 και κατ’ επέκταση η υψηλότερη εφικτή ανάλυση είναι 1080p Full HD. Επιπλέον, η υστέρηση (latency) που παρατηρείται είναι μικρότερη των 200 ms, που πρακτικά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή.

 

 

Συνδέσεις

 

Το σετ περιλαμβάνει έναν πομπό (Tx) που μοιάζει με ένα μεγάλο usb στικάκι και τον δέκτη (Rx),  στον οποίο συνδέεται  μία ρυθμιζόμενη κεραία (παρέχεται) για την λήψη του σήματος. Ο πομπός διαθέτει την είσοδο τροφοδοσίας των 5 V (με παρεχόμενο usb καλώδιο), την είσοδο HDMI, η οποία είναι αρσενικό βύσμα ενσωματωμένο στο σκάφος του Tx και υποδοχή για το παρεχόμενο καλώδιο IR blaster για τη μεταφορά του τηλεχειρισμού. Η τροφοδοσία μπορεί να προέρχεται από κάποια διαθέσιμη υποδοχή USB μίας συσκευής ή από κάποιον φορτιστή για κινητά τηλέφωνα.

 

Επίσης, ο πομπός διαθέτει 2 LED, ένα για ένδειξη τροφοδοσίας κι ένα για ένδειξη ύπαρξης σήματος HDMI ή μετάδοσης δεδομένων. Σε περίπτωση ομαλής μετάδοσης δεδομένων, το κόκκινο LED αναβοσβήνει.

 

Ο δέκτης διαθέτει είσοδο τροφοδοσίας από παρεχόμενο τροφοδοτικό, έξοδο HDMI και υποδοχή για τον παρεχόμενο αισθητήρα IR, ο οποίος λαμβάνει τις IR εντολές του τηλεχειριστηρίου και τις ενσωματώνει στην ασύρματη μετάδοση προς τα πίσω (IR pass back).

 

Επίσης, ο δέκτης διαθέτει ένα πράσινο LED για την ασύρματη σύνδεση, το οποίο σε συνθήκες επίτευξης σύνδεσης ανάβει μόνιμα κι ένα επίσης πράσινο LED το οποίο όταν γίνεται προσπάθεια σύνδεσης αναβοσβήνει αργά, ενώ όταν έχει επιτευχθεί σύνδεση και μεταδίδονται δεδομένα, αναβοσβήνει γρήγορα.

 


Εγκατάσταση 

 

Το σετ δεν απαιτεί κανενός είδους σετάρισμα, ούτε καν κάποιο είδος σύζευξης, καθώς με την τροφοδοσία και τις συνδέσεις HDMI έχουμε αμέσως εικόνα, με την προϋπόθεση βέβαια της επάρκειας σήματος.

 

Προτείνουμε να ασχοληθείτε πρώτα απλώς με την επίτευξη ασύρματης σύνδεσης και στη συνέχεια να τοποθετήσετε τους αισθητήρες IR, οι οποίοι έχουν την κατάλληλη σήμανση με ταινία προς αποφυγή της αντίθετης τοποθέτησης.

 

 

Δοκιμές 

 

Καταρχήν τοποθετήσαμε τις δύο μονάδες στη μέγιστη εφικτή απόσταση των 20 μέτρων στον χώρο της δοκιμής, με πλήρη οπτική επαφή και η σύνδεση πραγματοποιήθηκε άμεσα χωρίς προβλήματα.

 

Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τον πομπό σε παρακείμενο δωμάτιο με παρόμοια απόσταση, χωρίς όμως οπτική επαφή και η σύνδεση – όπως αναμέναμε – ήταν οριακή με παγώματα. Με αυτόν τον τρόπο απλώς επιβεβαιώσαμε ότι όντως απαιτείται οπτική επαφή για απρόσκοπτη ασύρματη σύνδεση.

 

Ο τηλεχειρισμός προς τα πίσω (IR pass back) λειτούργησε άψογα, με απειροελάχιστη υστέρηση, με αποτέλεσμα να μην γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πρόκειται για απομακρυσμένη συσκευή.

 

Τέλος, η ποιότητα της εικόνας και του ήχου ήταν εξαιρετική.

 

 

Η γνώμη μας

 

Μετά από διάφορα τεστ, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το σετ HDMI ασύρματης επέκτασης TECHLY IDATA HDMI-WL50D, είναι ένα σοβαρό σύστημα για ποιοτική μετάδοση εικόνας και ήχου από HDMI, το οποίο καλό είναι να χρησιμοποιείται με οπτική επαφή των Tx και Rx, ειδικά όσο αυξάνεται η απόσταση.

 

 


Πηγή: IPTVSAT.gr

Άρθρο: Περικλής Παντολέων


 

Αφήστε το σχόλιο σας